“Har du kollat i Länkskafferiet?”

I dag har vi haft fint besök på vår skola. Alma Taawo som driver Skolverkets webbplats Länkskafferiet har varit hos oss och berättat för elever och lärare om hur Länkskafferiet kan användas i skolarbetet. Alma träffade allt som allt hundratjugo elever i åldrarna åtta till sexton år, och de flesta av skolans lärare. Reaktionerna var jättepositiva och jag är säker på att alla kommer att bli flitiga användare av Länkskafferiet från och med nu.

På Länkskafferiet finns länkar till webbplatser, noggrant utvalda för att passa i skolarbetet. Alma berättade om hur hon och hennes kollegor arbetar för att ta fram länkarna och hon instruerade eleverna i hur de söker på bästa vis. Eleverna fick ge exempel på olika arbetsområden de arbetar med för tillfället, och Alma tog dem med ut på sökningar i skafferiet. Eleverna var väldigt imponerade och vad som kändes väldigt spännande var att man kunde notera att nästan alla elever som arbetade vid datorerna efter det att de lyssnat på Alma, hade Länkskafferiets webbplats öppen och använde den i sina sökningar. Inför besöket hade vi också ordnat så att det på elevdatorernas skrivbord finns en ikon för direktlänk till Länkskafferiet.

Det som många av lärarna påpekade att de tyckte om med Länkskafferiet är tryggheten i att veta att de webbplatser som finns på Länkskafferiet är noga granskade. Vi pratade dock om vikten av att alltid, alltid vara källkritisk. En annan aspekt vi talade om var tidsvinsten. Att sålla bland alla de länkar man får upp vid en Google-sökning tar tid. En lite rolig incident var att det under en av Almas presentationer kom en lärare med en elev som hade en undring kring försurning och bad eleven upprepa sin fråga till Alma. Hela gruppen fick sedan följa Alma i sökningen i Länkskafferiet när hon sökte svaret på flickans fråga. Eleverna fick en god bild av alla de smidiga sökvägar som finns i verktyget.

För er som inte fått höra Alma live finns en film på Länkskafferiets förstasida där hon berättar om vad Länkskafferiet är och hur man använder det. Att ge sig ut på sökningar i Länkskafferiet är lärorikt, kul och spännande; man vet aldrig var man ska hamna.

Tack snälla Alma för att du kom till oss och berättade. Jag är säker på att en fråga vi kommer att höra ofta på skolan hädanefter är: “Har du kollat i Länkskafferiet”.

Glada elever i årskurs fyra på Montessoriskolan i Falun. I mitten Alma Taawo.

Advertisements

2 comments

  1. Tusen tack Marie för att jag fick komma och besöka er skola idag! Det var verkligen lärorikt och roligt att få interagera med eleverna och det gav mig många intressanta intryck och idéer till förbättringar av tjänsten. Hoppas det blir många sökningar och spännande lektioner med innehållet i skafferiet framöver!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s