Sju miljoner bilder

Idag har jag fått lära mig något mycket användbart. Nämligen att det finns ett tillägg till Open Office som gör att man på ett enkelt sätt kan hämta hem bilder till sina textdokument via Wikimedia Commons. Tilläget heter EuroOffice Online Clipart och du hämtar hem det här.

När EuroOffice Online Clipart väl är installerat klickar du på “EuroOffice Online Clipart” i “Infoga”-menyn. Du får då upp en sökruta där du skriver in ditt sökobjekt. När detta är gjort får man upp ett galleri med bilder, och när man klickar på vald bild klistras den automatiskt in i textdokumentet. Du har också möjlighet att klicka på “more information” för att kopplas till Wikimedia Commons-sidan. När bilden klistras in i ditt dokument medföljer namn på upphovsman och länk till Wikimedia Commons-sidan. Så vitt jag kan förstå är dock informationen otillräcklig för korrekt attribution, speciellt om textdokumentet inte är digitalt så att länken inte fungerar. Riktig attribution till bilder från Wikimedia Commons ska, enligt vad Kristina Alexanderson berättar i sitt blogginlägg, innehålla följande: titel på verket, upphovsman, wikimedia commons och licensen.

Man kan ännu inte lägga in bilder direkt i Open Office presentationsverktyg Impress via EuroOffice Online Clipart, men man kan ju då istället kopiera bilderna från ett textdokument.

En av Wikimedia Commons sju miljoner bilder:


“ACD swimming”, av Eva Holderegger Walser, Wikimedia commons CC BY-SA

Jag fick kännedom om Eurooffice Online Clipart genom Jan Ainalis blogginlägg i Wikimedia Sverige.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s