Samarbete i molnet

Molnbaserade tjänster är perfekta för samarbete. Under vårterminen har jag använt Google.docs för att bygga bildspelspresentationer tillsammans med mina elever. Jag har startat presentationen genom att göra förstasidan och sedan har jag delat den med alla i elevgruppen genom deras google-konton. Var och en har sedan bidragit med varsin slide och bildspelet har blivit en gemensam produkt.

Vi har gjort ett bildspel med medeltida begrepp där varje elev blev tilldelad ett ord som han eller hon sedan gjorde en slide till; en slide som skulle innehålla bild och förklarande text. Eleverna har fått uppdraget i form av beting och de har själva valt huruvida de gjort arbetet hemma eller i skolan. Eftersom bildspelet finns i molnet så kommer alla elever åt det från vilken internetuppkopplad dator som helst. Vi har också gjort ett bildspel tillsammans när vi arbetade med engelska vädertermer. Då fick var och en ett väderord som han eller hon illustrerade med en bild. Vi har sedan tittat på bildspelen tillsammans under lektionstid. Bilder är bra för lärande och ger bra tillfällen för diskussioner; vilket i sin tur givetvis också är bra för lärandet.

Eleverna verkar tycka det har varit kul och givande och de har tagit sig an sitt uppdrag med stort allvar. Arbetet blir alltid lite mer viktigt när det ska publiceras på nätet. Det är spännande att se hur bildspelen växer fram genom att alla gör sitt. Här blir det ju också viktigt att göra sitt eftersom det blir uppenbart vem som inte sköter det ålagda uppdraget. Något som är bra är att alla har möjlighet att skapa någotsånär likvärdiga produkter – med nätets hjälp blir detta alltid mycket lättare. Och att skapa tillsammans är väl alltid positivt. Arbetet har dessutom gett upphov till diskussioner och träning kring att använda Creativ Commons-licensierat material och skriva tillhörande attributioner. Eleverna använder vår gemensamma sida “Upphovsrätt & källor” när de letar bilder. Vanligast är att de använder Flickr eller Wikimedia.

Klicka på bilden för att se vårt bildspel:

Så här såg listan ut till väderorden.

Så här såg listan ut till de medeltida begreppen.

Använd gärna listorna för att göra egna. Använd också gärna elevernas bildspel, det skulle de gilla.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s