QR-koder i undervisningen

QR står för “quick response” och kan ses som ett sätt att länka den fysiska världen med den digitala. En QR-kod är en streckkod som kan läsas av moderna mobiltelefoner, efter det att man har laddat ner en streckkodsläsare. QR-koderna är tvådimensionella, till skillnad mot den typ av endimensionella streckkoder vi ser på varor för prisavläsning, och kan därför innehålla mycket mer information än de endimensionella. Med hjälp av QR-koder kan man förmedla information på ett enklare sätt än att publicera webbadresser. QR-coder används bland annat för reklam, turist- och nyhetsinformation.

Jag har funderat kring hur man skulle kunna dra nytta av QR-koder i skolarbetet. Tillfällen då man inte kan ge en klickbar länk, utan då man istället skulle behöva använda sig av en QR-kod.

QR-koder kan vara användbara vid de tillfällen när eleverna inte arbetar genom datorerna utan med analogt material. Om man i detta material vill hänvisa till en webb-sida skulle man kunna lägga in en QR-kod istället för en webbadress – och eleverna kan genom sin mobil enkelt nå sidan utan att behöva använda en dator. Skelettet i NO-salen skulle till exempel kunna vara belamrat med QR-koder som leder till ytterligare information om skelettets olika delar. I lådan med olika bergarter och mineraler skulle man, i respektive fack, kunna ha en QR-kod som leder till Wikipediaartikeln om bergarten/mineralen. Det kan också röra sig om tillfällen då man är ute i skog och mark och endast har tillgång till telefon.

Det behöver dock inte röra sig om att man hänvisar till en webbsida utan det kan vara en kort informationstext som man själv har skrivit. Vill man göra detta kan man använda sig av qrstuff.com Så här kan det se ut:

Att kunna hänvisa till kontaktuppgifter i tryckt material genom QR-koder kan vara användbart. Om man till exempel läser in nedanstående kod med sin kodläsare kommer man till vårt arbetslags informationssida med telefonnummer, webbadresser och annan info. Man skulle kunna ha upptryckta visitkort med QR-koder att dela ut till föräldrarna.

Personligen tänker jag uppdatera mina egna visitkort med den här QR-koden:

En annan tanke är att man skulle kunna generera en QR-kod för ett Google docs formulär med hänsyfting till att formuläret skulle kunna bli besvarat på mobilen. Vi testar:

Svara gärna på undersökningen.

Våra elever publicerar recensioner på böcker i vår gemensamma läsblogg, Montessoriskolan läser. Här sulle man kunna tänka sig att göra en QR-kod för varje recension av böcker som finns i skolans bibliotek och klistra in dem på insidan av omslaget. Recensionerna kan sedan vara till hjälp när eleverna ska välja läsebok. Den här koden leder till exempel till Alvas recension av “Ormens öga”.

Man kan också generera en QR-kod med personlig information, som när en person läser in koden hamnar i vederbörandes kontaktlista. För detta kan man använda gogr.me och där klicka på vCard. Här är min info om du vill testa att lägga till mig i din kontaktlista:

Det är väldigt enkelt att generera en QR-kod för en webbsida. Man markerar och kopierar webbadressen till den sida man behöver en QR-kod till. Sedan klistrar man in den i Googles webbadressförkortare goo.gl för att generera en kortkod. När man sedan klickar på “Details” i listan under den förkortade webbadressen så kommer man till en sida där QR-koden finns och då finns en bild på QR-koden där. En bild som man kan spara och använda var man vill.

Det finns också program där man installerar en plug-in i bokmärkesfältet och klickar på den närhelst man vill generera en kod. Till exempel snapmyinfo.com (Funkar ej i Google Chrome.)

Ett annat enkelt sätt är att använda Kaywa QR code generator eller i-nigma Create Barcodes.

Den app för QR-kodläsning som jag använder på min iPhone heter QuickMark. Den funkar för både iPhone och Android. En annan är inigma.com Om man har en vanlig telefon kan man läsa HÄR om hur man laddar hem en kodläsare.

Fler idéer kring användningsområden:
– Länk till Google maps för att visa en plats läge.
– Svar på uppgifter/facit.
– Skattjakt där man kan placera ut koder med frågor och gps-koordinater vilka leder till nästa fråga.
Sandra Wissting har gjort två fantastiska QR-julkalendrar. En med länkar till YouTube-filmer och en med frågor och andra utmaningar.

Fyll gärna på med ytterligare idéer eller funderingar i kommentarfältet.

Advertisements

6 comments

  1. Har du testat Daqri.com? Där kan du skapa en landningssida och länka till alla de här sakerna i samma kod… Då kan man skapa lektioner med google maps, skriva instruktioner, bifoga foton, lägga till incheckningsfunktion m.m. Här kan du se en instruktionsfilm om tjänsten: http://www.youtube.com/watch?v=t3kVZzhl-Ig Det finns många fler filmer men det är en bra start. Det går också att lägga till 3D-animerade bilder så det hoppar upp animeringar ur boken. Jag har inte lyckats lägga till egna än,men deras funkar hur bra som helst. Mvh Sfilararen

  2. I wish I could publish like you. Your write-up QR-koder i undervisningen | I’m All For It! has pushed me to get off my butt and get some word out to the world. You have boosted my confidence just by writing so well.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s