20 anledningar till varför IT misslyckas i skolan

IT gör sakta men säkert sitt intåg i skolan. Ibland går det som på räls ibland går det mindre bra. Jag har tillsammans med Janne Svärdhagen författat en lista på olika saker som kan hindra IT-satsningar i skolan. Listan är inte heltäckande, och många kanske inte alls känner igen sig. Detta är vi medvetna om men utifrån de möten vi har haft i olika sammanhang med skolledare, skolchefer, lärare, elever, föräldrar och politiker så ser vi att det finns mycket som går att göra bättre. Vi kommer snart att följa upp med en lista på faktorer som banar för lyckade IT-satsningar.

En del av punkterna anknyter till varandra och listan rankar inte värst till bäst eller tvärt om, utan punkterna är listade utan inbördes ordning.

Bidra gärna med dina erfarenheter och åsikter i kommentarfältet. Listan finna också publicerad på Jannes blogg.

Advertisements

7 comments

  1. Jag tror ni missade punkten “Skolan lyssnar inte på IT-människor som vill bidra med sin kompetens”. Jag tycker att skolan i vissa fall har hamnat i samma problem som “industrin” hamnade i för 20 år sedan. IT-professionen har inte heller alltid dragit erfarenhet av alla misslyckade projekt och kunnat ge goda råd till oss i skolan.

  2. Nr. 4 tror jag särskilt på. Det behövs nya mönster i skolan. Att “bara” integrera IKT i den gamla vanliga skolstrukturen räcker inte – det behövs djärvare grepp än så.

  3. Pingback: IKT & Lärande

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s