Smidigt att bädda in CC-bilder med foter.com

Almond Butterscotch / Foter.com / CC BY-NC-ND

På nätet finns hundratals miljoner bilder som du fritt och lagligt kan använda för egen produktion; bilder med Creative Commons licens och med Public Domain-licens. För att hitta bilder kan du till exempel använda avancerad sökning på Google eller så kan du använda Flickr där mängder av bilder med både Creative Commons-licens och Public Domanin-licens finns lagrade. Wikimedia Commons är en annan fantastisk resurs där mängder av fritt tillgängligt material Jag har sammanställt en förteckning över andra sajter där du kan hitta bildmaterial. På sajten där listan finns publicerad kan du också läsa om upphovsrätt i allmänhet.

Häromdagen upptäckte jag en fantastisk resurs i tjänsten foter.com. Här finns mängder med bilder som du får använda och dessutom finns där en automatisk attribueringskodsgenerator. Sajten är dessutom snygg, enkel och användarvänlig. Det fina med foter.com är att de cirka 230 miljoner bilderna kommer inbäddningsbara med korrekt attribueringskod; färdig att bäddas in på bloggar och webbsidor. I den inbäddningsbara koden ingår också ditt val av var bilden ska ligga i förhållande till texten och hur stor den ska vara.

För att bädda in en bild från foter.com söker du först reda på den bild du vill använda genom att skriva in nyckelord i sökrutan. Klicka sedan på den bild du vill använda.
Screen Shot 2013-12-30 at 20.20.10
Du kan sedan välja “Add to blog” och i rutan du får upp kan du bestämma storlek på bilden samt om den ska vara vänster- eller högerställd eller centrerad.
Screen Shot 2013-12-30 at 20.21.28

Avsluta med att klicka på “Get the Code”, kopiera koden och klistra in den i din blogg. (Se bilden högst upp i inlägget.)
Screen Shot 2013-12-30 at 22.15.22

Du kan också välja att bara hämta hem attribueringstexten och själv lägga in den i anslutning till bilden. Här har du följande möjligheter:
Screen Shot 2013-12-30 at 20.20.29

Om du ska använda en bild i tryckt material behövs ju till exempel mer information än om du lägger in en länk till en bild publicerad på nätet.

När du söker efter en bild på foter.com kommer det ofta upp bilder som kostar högst upp i söket under rubriken “Sponsored results”, men om du bläddrar förbi dem så kommer du till de fritt tillgängliga bilderna.


Om man använder andras bilder vill man kanske själv vill bidra med Creative Commons- eller Public Domain-licensierade bilder. Om du vill göra så kan du till exempel använda dig av följande för att göra dina bilder åtkomliga:

– Du kan Ladda ner Wikimedia Commons-appen och bidra med bilder i anslutning till att du tar dem.

Screen Shot 2013-12-30 at 21.49.13

– Du kan ha som grundinställning på Flickr att dina bilder får en Creative Commons-licens. Gå till http://www.flickr.com/account/privacy/ när du är inloggad på Flickr. Du kan sedan ändra licens för enskilda bilder till “All Rights Reserved.
Screen Shot 2013-12-30 at 21.13.14

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s