Wikimania 2014

wikimania1

För tionde året i rad har konferensen Wikimania anordnats. Den är öppen för alla som är intresserade av Wikimedia Foundations olika wiki-projekt, där Wikipedia är det mest välkända. Exempel på andra är Wikimedia Commons, Wikivoyage, Wikiversity, Wikiquote, och Wikibooks. Eftersom Wikimania är ett internationellt projekt hålls konferensen på olika platser varje år och i år var det Londons tur. Förra året hölls konferensen i Hong Kong och nästa år är Mexiko värd. Jag har fått möjlighet att delta i årets event tack vare ett projekt på Högskolan Dalarna som jag är delaktig i, som handlar om öppna digitala lärresurser (OER). Med det här inlägget vill jag berätta lite om det jag har fått ta del av.

wikimedia_family-300x300

Vad är Wikimedia Foundation och Wikipedia?

Wikipedia är världens största och mest populära uppslagsverk. Wikipedia är fritt att använda för vem som helst och för vad som helst. Uppslagsverket är helt fritt från reklam. Wikipedia innehåller 32 miljoner artiklar på 287 språk. Alla artiklar är skrivna av volontärer, byggs ständigt på av volontärer samt granskas och redigeras av volontärer. Det finns tydliga riktlinjer för publicering vad gäller källhänvisningar och opartiskhet; felaktigheter försvinner oftast väldigt snabbt. Wikipedia har funnits i 12 år och är nu den största resursen för samlad kunskap i mänsklighetens historia.

Wikimedia Foundation är den ideella organisation som driver Wikipedia och andra öppna kunskapsprojekt. Dess målsättning är att främja wikibaserade projekt med öppet innehåll och göra resultatet av dessa kostnadsfritt tillgängligt för allmänheten. Det som alla Wikimediaprojekt har gemensamt är att de är helt öppna för alla att bidra till och redigera. Den här möjligheten har lett till omfattande uppslagsverk som hela tiden uppdateras och hålls aktuella.

Öppenhet är en grundprincip för Wikimedia Foundation:

Wikimania 3

Wikipedia Zero

wikimania 4

”Wikipedia Zero 1 Mumbai Guy on phone” by Victor Grigasand David Peters, modified by Heather Walls, under CC-BY-SA 3.0 Unported, from Wikimedia Commons

Många presentationer och seminarier har handlat om skola och utbildning; många med emfas på demokratifrågor och allas rätt till kunskap. Wikipedia spelar en viktigt roll för möjligheten att skaffa sig kunskap; inte minst för de som har begränsade möjligheter på grund av att man bor på fattiga och avlägsna platser. Wikipedia är en viktig kunskapskälla tack vare sin opartiskhet och sin ständiga uppdatering; dessutom är tillgången gratis och den finns på många olika språk. För att komma åt Wikipedia behöver man dock internet , vilket ofta inte är gratis och här kommer Wikipedia Zero in i bilden. Wikipedia Zero är ett projekt som har som mål att öka tillgängligheten till kunskap för alla. I utvecklingsländerna blir tillgången till mobiltelefoner större och större; genom Wikipedia Zero ska alla få tillgång till gratis internet knutet till Wikipedia för att kunna surfa fritt på sajten. Den här filmen ger en inblick i projektet:

Länder där Wikipedia Zero finns:

wikimania 5

CC-BY-SA

Klicka på bilden för att läsa en artikel ur The Guardian om Wikipedia Zero

wikimania 6

Wikipedia i undervisning och lärande

För inte så länge sedan, och fortfarande på många håll, har lärare varit kritiska till att elever använder sig av Wikipedia i skolarbetet. Man har påstått att den har varit en opålitlig källa eftersom den bygger på så kallad crowdsourcing – dvs den är öppen för vem som helst att medverka och bidra till. Nu börjar förståelsen för vad Wikipedia är bli större och man ser uppslagsverket för det är; en ingång till kunskapen, ett första steg i undersökningsprocessen. Elever använder Wikipedia vare sig vi säger att de ska göra det eller inte – det gör också deras lärare, även de som ofta är kritiska.

För att kunna använda Wikipedia på ett bra vis är det viktigt att få förståelse för hur uppslagsverket fungerar. Ett sätt att lära är att själv sätta sig in i hur man redigerar och uppdaterar och här finns en enorm potential för den lärare som vill göra sin undervisning mer meningsfull och autentisk. Tillsammans med elever kan man uppdatera, redigera och skriva artiklar – något som också erbjuder ett bra sätt att hjälpa eleverna att utveckla sin medie- och informationskunnighet (MIK). Att lära sig att hantera Wikipedia, med tanke på dess prominens kanske borde vara en självklar del av modern undervisning. (I Israel ska Wikipedia till och med bli en del av styrdokumenten.) Elever behöver lära sig hur man hittar användbara länkar till första- och andrahandskällor och hur man gör källhänvisningar. Ett källkritiskt tänk är givetvis också viktigt att träna och Wikipedia utgör ett autentiskt material för sådan träning. Även om det mesta på Wikipedia numera är källbelagt kan man fortfarande hitta material som inte är det. Elever bör också lära sig at redigera och bidra till Wikipedia – det gör att förståelsen ökar för hur uppslagsverket fungerar samtidigt som det kan ge en positiv känsla och vara en boost för självförtroendet att veta att man är med och skapar världens största uppslagsverk. Istället för att vara passiva mottagare av kunskap blir eleverna aktiva medkreatörer.

wikimania 9

Hur kan jag använda Wikipedia i undervisningen?

För dig som vill veta mer om hur du kan använda Wikipedia i undervisning finns massor av resurser. Sara Mörtsell som är Education Manager för Wikimedia Sverige har satt ihop ett vägledande material för pedagoger som vill låta sina elever/studenter publicera texter på Wikipedia som en del av sitt kursarbete. Vägledningen vänder sig i första hand till gymnasielärare (exempelvis genom att det innehåller citat ur Gy11), men hela upplägget fungerar som inspiration och råd till alla pedagoger som vill göra det, alltså även inom högskola/universitet.

Länk till materialet: Wikipedia: Träning/För pedagoger

För dig som arbetar i grundskolan finns Wikimini som resurs. Wikimini har funnits sedan sommaren 2013 och innehåller i skrivande stund 325 artiklar och utöver det många påbörjade texter som ännu inte blivit kompletta artiklar. Upplägget är samma som på Wikipedia, alla sidor har diskussionssida, historiken är synlig för alla etc. En skillnad är att man behöver skapa ett konto för att redigera, kan göras längst ner på varje sida. Det riktar sig mot grundskolan, och är öppet för alla att bidra på sin nivå. I de yngre åldrarna kan texter jobbas fram gemensamt i klassrummet innan det läggs in på Wikimini och i de senare åren kan elever ges mer avancerade och självständiga uppgifter, vilket också kan inkludera att “städa” och styra upp påbörjade artiklar genom exempelvis att länka och lägga till källhänvisningar. Wikimini är en bra träning inför eget redigeringsarbete i Wikipedia eftersom principerna för redigering är liknande.

Exempel: Här är artikeln på Wikimini om Göteborg. Längst ner syns namnen på de 8 användare som har varit med och bidragit till texten.
wikimania 8

Här är ett par länkar på engelska, främst för dig som undervisar på universitet eller högskola:

3 Ways to Use Wikipedia as an Educational Tool

Let’s Get Serious About Wikipedia

David White från Univercity of the Arts in London höll ett intressant anförande om användandet av Wikipedia i undervisningssammanhang. Du kan lyssna på detta genom att gå in HÄR och skrolla ner en bit.

Här är David Whites bildspelspresentation:

 

Gruppfoto vid Wikimania 2014:

wikimania 0000

I mitten längst fram står Jimmy Wales som 2003 grundade Wikimedia Foundatin. På hans högra sida står Lila Tretikov som är nuvarande verksamhetschef för Wikimedia Foundation.

För dig som är intresserad av att lyssna på fler föredrag från Wikimania 2014 finns många att hitta HÄR.

Hör gärna av dig med frågor eller funderingar!

//Marie Linder

 

Den här texten förekommer också på pedagogdalarna.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s